Składniki:
1 opakowanie wafli kwadratowych
5 opakowań czekolady Klasyczna Gorzka Goplana 90 g
100 g masła
200 g herbatników Petit Beurre Ekstra Kruche Jutrzenka (4 opakowania)
¾ szklanki mleka
200 g orzechów laskowych
Przepis:
Orzechy laskowe prażymy w piekarniku w 190°C do zbrązowienia. Przekładamy do miski i przykrywamy szczelnie ścierką. Tak przygotowana miską energicznie potrząsamy 2-3 min, aby oddzielić skórkę od orzechów. Gotowe orzechy wyjmujemy z miski i zostawiamy do ostygnięcia. Uprażone orzechy kruszymy przy użyciu dwóch desek. W ten sam sposób kruszymy herbatniki Petit Beurre Ekstra Kruche.
Czekoladę łamiemy i przekładamy do metalowej miski, stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Gdy czekolada rozpuści się dodajemy ciepłe mleko, w którym uprzednio rozpuszczamy masło, dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z gotowej masy odlewamy ¾ objętości i mieszamy z pokruszonymi herbatnikami. Pozostała ¼ masy czekoladowej posłuży do posmarowania wafli.
Gotową masę z herbatnikami równomiernie rozkładamy na wafel pokryty cienką warstwą masy czekoladowej, przykrywamy drugim waflem również posmarowanym, lekko dociskamy, aby przykleił się do masy herbatnikowej. Pozostałą masę czekoladową wylewamy na wierzch przekładańca i rozprowadzamy po całym pischingerze. Wierzch placka posypujemy kruszonymi orzechami laskowymi i pozostawiamy do wystygnięcia.